Google Sıralama Kriterlerinde Sayfa & Yazı Faktörleri Faktörleri | Kogo Society Forum

Google Sıralama Kriterlerinde Sayfa & Yazı Faktörleri Faktörleri

CrypticaL 

Düttürü Dünya..
Yönetici
Üyelik
2 Eylül 2019
Mesajlar
1,015
Cinsiyet
Erkek ♂️
İlişki Durumu
İlişkim Var
Burcu
Kova ♒
Ruh Hali
Üzgün
Google Sıralama Kriterlerinde Sayfa & Yazı Faktörleri Faktörleri

Google Sıralama Kriterlerinde Sayfa & Yazı Faktörleri Faktörleri


1 – Odaklandığınız Anahtar Kelimenin Yazı Başlığında Olması: Yazı başlığı bir içeriğin en önemli ikinci parçasıdır. Yazınızın odaklandığınız anahtar kelimede google da üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, odaklandığınız anahtar kelimeye yazı başlığınızda mutlaka yer vermelisiniz.

2 – Odaklandığınız Anahtar Kelimenin Yazı Başlığının Başında Yer Alması: Odaklandığınız anahtar kelimeyi bir üst madde de söylediğim gibi yazı başlığınızda kullanmanız sıralamanıza olumlu etki edecektir fakat daha iyi bir etki için bu anahtar kelimeyi yazı başlığının en başında kullanmalısınız.

3 – Odaklandığınız Anahtar Kelimenin Açıklama Kısmında Yer Alması: Aynı şekilde, odaklandığınız anahtar kelimeye açıklama (description) kısmında yer vermeniz, sitenizin google sıralamasına olumlu katkı sağlayacaktır.

4 – Odaklandığınız Anahtar Kelimenin H1 Tagı ile Kullanılması: Yazı içerisinde kullanılan H1 tagları bir nevi ikinci başlık etiketleridir.

5 – Anahar Kelime Kullanım Oranı: Eğer bir yazı içerisinde kullandığınız anahtar kelime sayısı diğer tüm kelimelerden daha fazla ise, bu google tarafından bir ilgililik sinyali olarak algılanacaktır.

6 – İçerik Uzunluğu: Uzun yazılan içerikler her zaman için google sıralamasında daha avantajlı bir yere sahiptir. Google’ın uzun içeriklere bayıldığını biliyoruz fakat en ideal yazı uzunluğu ne olmalı ?

7 – Anahtar Kelime Yoğunluğu: Bir yazı içerisinde belirli bir kelime öbeğinin, yani odaklandığınız anahtar kelimenin toplam kelime sayısının %1 – %4 oranında kullanılması google’ın o yazının ne üzerine yazıldığı konusunda daha net bir fikre sahip olmasını sağlayacaktır.
Yukarıda paylaştığım bu oran (%1 – %4) tam anlamıyla bir altın orandır. %4’ün üzerine çıkmak, google tarafından spam olarak algılanabilir.

8 – İçerikte Yer Alan Eş Anlamlı Kelimeleri İndexlenme: Google’ın eş anlamı olan kelimeleri süzmesine yardımcı olur.

9 – Başlıkta ve Meta Açıklamasında Yer Alan Eş Analamlı Kelimeleri İndexlenme: Eş anlamlı kelimeleri başlıkta kullanmak, google’ın kullanılan kelimenin tam olarak ne anlama geldiğini anlamasına yardımcı olur.

10 – Sayfa Yüklenme Hızı: Bir çok arama motorunun en önemli sıralama kriterlerinden bir tanesi de, sitenizin yüklenme hızıdır. Site hızı ise, bir çok etmene göre değişiklik gösterebilecek bir faktördür.

Eğer hız konusu sizin için bir problem ise, wordpress site hızlandırma başlıklı yazıma mutlaka bir göz atmanızı tavsiye ederim. Çünkü yazdığınız içerik ne kadar kaliteli olursa olsun, site hızınız yeterince iyi olmadığı sürece tüm emeklerinizi çöpe atıyorsunuz demektir.

11 – Kopya İçerik: Aynı site içerisinde bir birinin aynı veya hafifçe değiştirilmiş içeriklerin kullanılması, sitenizin SEO’sunu genel anlamda olumsuz etkileyecektir.

12 – Rel=Canonical Etiketinin Kullanılması: Rel=canonical etiketinin sitenizin google sıralamasına nasıl etki ettiğini anlamak için öncelikle rel=canonical etiketi nedir ? ve rel=canonical kullanımı nasıl olmalıdır bilmelisiniz diye düşünüyorum.

13 – Chrome Sayfa Yüklenme Hızı: Google kendi web tarayıcısı olan chrome’u sitenizin yüklenme hızı hakkında veri toplamak için kullanır. Web site hızı google sıralama kriterleri arasında google’ın en çok önem verdiği kriterlerden bir tanesidir.

14 – Resim Optimizasyonu: Sitenize resim eklerken, eklediğiniz resimlerin dosya isimleri, alt tagı, başlığı, açıklaması eklediğiniz konuyla alakalı, yani anahtar kelimenizi içeren şekilde olmasına ve SEO uyumlu resim ekleme kurallarına uyumluluğuna dikkat edin.

15 – İçerik Güncelleme Sıklığı: Eğer hakkında yazdığınız konu zamanla değişime, gelişime kısacası güncellemeye uğramışsa, yazınızın işlevselliğini sürdürebilmesi için google sizden aynı şekilde yazınızı güncellemenizi bekler.

Google güncellemelere çok önem verir. Hatta bazı arama sonuçlarının son güncelleme zamanını da gösterir. İçeriklerinizi güncellemek için harcadığınız emeğin karşılığını, google’ın zamana duyarlı aramalarda size torpil geçmesiyle fazlasıyla alacaksınızdır.

16 – İçerik Güncellemenin Önemi: İçeriklerinizi güncel tutmak, değişimlere ayak uydurmak, kullanıcıya her zaman ihtiyaç duyduğunu vermek en önemli google sıralama kriterleri arasında yer almakta.

17 – İçerik Güncelleme Aralığı: İçerikleriniz ne kadar zamanda bir güncelleniyor ? haftada bir ? ayda bir ? 5 yılda bir ? İçeriklerin güncelleme aralığı da google tarafından tazelik belirtisi olarak algılanır.

18 – Anahtar Kelimenin Dikkat Çekmesi: Bir yazınızı yazarken, odaklandığınız anahtar kelimeyi yazınızın ilk 100 kelimesinde geçirmeye özen gösterin. Bu yazdığınız konunun odak noktasının ne olduğunu google’a göstermenin en iyi yollarından bir tanesidir.

19 – Anahtar Kelimenin H2 H3 H4 Taglarında Kullanılması: Anahtar kelimenizi mümkün oldukça alt başlıklarınızda kullanmaya dikkat edin. Bu yazdığınız konunun odak noktasının ne olduğunu google’a göstermenin diğer önemli ve atlanmaması gereken yollarından bir tanesidir.

20 – Eşleşen Anahtar Kelime Kullanımı: Yazınız içerisinde geçirdiğiniz anahtar kelime ile, google üzerinden arama yapan bir şahsın kullandığı arama teriminin tam uyuşması, yazınızın bu kişi için verilen arama sonuçlarda daha üst sıralarda yer almasını sağlayacaktır.

Eğer siz blog açma ile ilgili bir yazı yazdıysanız ve odaklandığınız anahtar kelime blog nasıl açılır ise, potansiyel ziyaretçiniz google üzerinden blog nasıl açılır diye aratma yaptığında yazınız daha üst sıralarda çıkarken, nasıl blog açılır diye aratma yaptığında daha alt sıralarda çıkacaktır.

21 – Link Çıkışının Kalitesi: Yazılarınızda dış kaynaklı bir siteye link verirken, o sitenin sektörüne domine eden, otoriter bir site olmasına dikkat edin. Google’ın hali hazırda güvenilir olarak gördüğü sitelere link vermek, google’ın gözünde sizin yazınızın da güvenilir bir kaynak olduğu algısı yaratacaktır.

22 – Link Çıkışının Konusu: Yazılarınızda link verirken, link verdiğiniz sitenin de sizin konunuzla alakalı olmasına dikkat edin. Çünkü google linklediğiniz site ile, sizin siteniz arasında bir ilgi kurmaya çalışacaktır.

23 – Dil Bilgisi ve İmla Kuralları: Özenilerek, düzgün bir Türkçe ile yazılmış bir yazı, google’ın kalite kriteri olarak dikkat ettiği bir diğer noktadır.

24 – Özgün İçerik: Yazılarınızın içeriği orijinal mi ? Eğer yazılarınızın içeriği google tarafından indexlenmiş bir adres ile aynı ise, o yazınızın hiç bir zaman orjinal içerikten daha önde olamaz.

25 – Yardımcı İçerik: Bir yazınızda wordpress’ten bahsediyor ve o yazınızın altında veya yan panelinde wordpress dersleri ile ilgili başka bir yazınızı ilgili yada benzer içerik olarak sergiliyorsanız, bu google’ın orijinal yazınıza daha fazla değer vermesini sağlayacaktır.

26 – Link Çıkış Sayısı: Bir yazınızda çok fazla dış kaynaklı siteye link vermek, yazınızın google tarafından spam olarak algılanıp, sıralamada geri düşmesine sebep olabilir.

27 – Multimedya: Yazılarınızda mümkün oldukça yazınızla ilgili resim, video ve diğer multimedya araçlarını kullanmaya özen gösterin. Multimedya kullanımı google’ın kalite kriteri olarak dikkat ettiği bir diğer noktadır.

28 – Bir Yazıya Yönlendirilen İç Linklerin Sayısı: Eğer sitenizin genelinde bir sayfanıza verilen site içi linkleme sayısı diğer tüm yazılarınızdan daha fazla ise, bu google’a en önemli yazınızın o yazınızın olduğuna işaret edecektir.

29 – Bir Yazıya Yönlendirilen İç Linklerin Kalitesi: Google’da hali hazırda ilk sıralarda çıkan içerikleriniz den verdiğiniz site içi linkler, daha alt sıralarda yer alan yazılarınızdan verdiğiniz site içi linklere göre daha değerli olacaktır.

30 – Kırık Linkler: Sitenizin içerisinde çok fazla kırık linkin yer alması, google’un gözünde sitenizin terk edildiği izlenimi yaratabilir. Bu sebeple, siteniz içerisinde her zaman için kırık link olup olmadığını araştırmalı ve kırık linklerinizi her zaman düzeltmelisiniz.

31 – Okunabilirlik Derecesi: Google içeriklerinizi okunabilirliğine göre derecelendirir ve bu derecelendirme google sıralama kriterleri arasında önemli bir yere sahiptir.
Bu sebeple, içeriklerinizi yazarken cümlelerinizi çok uzun tutmamaya, basit kelimeler kullanmaya ve paragraf uzunluğunuzu 3 ile 5 cümle arasında tutmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Ayrıca, 7 Basit Yazı Stili Değişikliği ile Ortalama Oturum Süresi Arttırmak başlıklı yazıma mutlaka bir göz atmalısınız derim.

32 – Satış Ortaklığı Linkleri: Bir yazınız içerisinde çok fazla satış ortaklığı linkine yer vermeniz, yazınızın google sıralamasına zarar verebilir.

33 – HTML Hataları: Sitenizde çok fazla kodlama hatasının olması, Google tarafından zayıflık sinyali olarak algılanacak ve sitenizin sıralamasına olumsuz yönde etki edecektir.

34 – Domain Authority: Aynı yazıyı, aynı anda iki ayrı sitede yayımladığınızda, google’ın önceliği domain otoritesi yüksek olana vereceğinden emin olabilirsiniz.

35 – URL Uzunluğu: Uzun URL adresleri sitenizin google sıralaması için olumsuz bir etki yaratacaktır. Bu sebeple, URL uzunluğunuzu olabildiğince kısa ve net tutmanızda fayda var.

36 – URL Yolu: Ana sayfaya yakın URL adresleri google sıralamasında daha üstlerde yer alma şansı daha yüksektir.

37 – İnsan Editörler: Google tarafından resmi bir şekilde onaylanmamış ta olsa, google sıralama faktörleri arasında sadece google botlarının değil, insanlarında direkt olarak etki ettikleri biliniyor.

38 – İçerik Kategorisi: İçeriklerinizi kategoriler ken, gerçekten ilgili olduğu bir kategori ile ilişkilendirmeye özen gösterin. Bir içeriğe alakasız bir kategori altında yer verilmesi, o içeriğin google sıralamasına olumsuz etki edecektir.

39 – Etiket Kullanımı: Google sıralamalarında üst sıralarda yer almanın en etkili yollarından bir tanesi de, birbiri ile yakın alaka gösteren içerikleri micro kategoriler, yani etiketler altında toplamaktan geçer.

40 – URL Adresinde Anahtar Kelime Kullanımı: Google sıralama kriterleri arasında en önemli faktörlerden bir tanesi de, içeriğinizde odaklandığınız anahtar kelimeyi aynı zamanda o içeriğin URL adresinde de yer alıp, almadığıdır.

41 – URL Dizini: URL dizininde yer alan kategoriler google botları tarafından okunur ve yazınızın tam olarak ne ile alakalı olduğu konusunda google’ın daha iyi bir fikir sahibi olmasına yardımcı olur. Bu yüzden yazılarınızda alttaki resimde olduğu gibi mutlaka URL dizinlerine yer vermenizde fayda var.

42 – Referanslar ve Kaynaklar: Akademik seviyede makale yazımlarında olduğu gibi, eğer başkasının bir çalışmasından fayda sağlıyor ve paylaşıyorsanız, o yazıyı kaynak göstermeniz google tarafından bir kalite ölçeği olarak algılanacaktır.

43 – Liste İçerikler: Bir içeriği maddeler halinde yazmak ( aynen bu yazıda olduğu gibi ) yazının okunabilirlik oranını arttıracak, haliyle de ziyaretçilerin yazınızda geçirdiği süre artacaktır. Google bunu çok iyi bildiği için, maddeler halinde yazılmış yazıları öne çıkarmaya oldukça meyillidir.

44 – İçeriğin Site Haritasındaki Önceliği: Bir içeriğinize sitemap.xml sayfanızda verdiğiniz öncelik, içeriğin sıralamasına da etki edebilir.

45 – Gereğinden Fazla Link Çıkışı: Eğer bir sayfada haddinden fazla link varsa, bu karmaşaya sebep olacak ve yazıyı ana konusundan uzaklaştıracaktır. Dolayısı ile, google bu tür içeriklere üst sıralarda yer vermeyecektir.

46 – Diğer Anahtar Kelimelerin Sayısı: Bir içeriğiniz odaklandığınız anahtar kelimelerin alternatifi olan kelimelerde de üst sıralarda yer alması google için bir kalite göstergesidir.

47 – Sayfa Yaşı: Google her ne kadar taze içerikleri tercih etse de, düzenli bir şekilde güncellenen eski bir içeriğe her zaman için öncelik verir.

48 – Kullanıcı Dostu Tasarım / Dizilim: Bir sayfaya girdiğiniz zaman odak noktanız direkt olarak içeriğin kendisine kayıyorsa, o sayfanın tasarım olarak düzenini mükemmel olarak ifadelendirmek mümkün. Bu yüzden Google sıralama kriterleri arasında düzen (layout) büyük önem taşır.
 

Benzer konular


Geri
Üst