Google Sıralama Kriterlerinde Backlink Faktörleri | Kogo Society Forum

Google Sıralama Kriterlerinde Backlink Faktörleri

CrypticaL 

Düttürü Dünya..
Yönetici
Üyelik
2 Eylül 2019
Mesajlar
1,015
Cinsiyet
Erkek ♂️
İlişki Durumu
İlişkim Var
Burcu
Kova ♒
Ruh Hali
Üzgün
Google Sıralama Kriterlerinde Backlink Faktörleri

Google Sıralama Kriterlerinde Backlink Faktörleri


1 – Backlink Alınan Sitenin Domain Yaşı: Google gözünde eski bir domain üzerinden backlink almak, yeni bir domain üzerinden backlink almaktan daha değerlidir.

2 – Backlink Alınan Kaynak Domainlerin Sayısı: Kaynak (root) domainler den backlink almak, en önemli google sıralama kriterleri arasında yer almaktadır. Kaynak domainler den backlink almak, SERP sıralamasını belirlemedeki en önemli etkenlerden bir tanesidir.

3 – C-Class IP: Aldığınız backlinklerin aynı server üzerinde bulunan diğer sitelerden olmamasına dikkat edin.

4 – Backlink Alınan Sayfaların Sayısı: Aynı domain adresinin altında bile olsa, toplamda kaç sayfadan backlink aldığınız google sıralama kriterleri arasında oldukça önemli bir yere sahip.

5 – Resim Alt Etkiketi: Bildiğiniz gibi google botları resimleri insanlar gibi göremez ve bir resmin ne ile alakalı olduğunu anlaması için o resmi okuması gerekir. Bir resme alt etiketi eklediğinizde, google’a o resmin ne ile alakalı olduğunun sinyalini verirsiniz. Resim al tagları için, Anchor text’in resim versiyonu da diyebiliriz.

6 – Edu ve Gov Uzantılı Sitelerden Backlink Almak: Edu ve Gov uzantılı sitelerden backlink almak bir sitenin önemini belirleyen bir faktör değildir, fakat yine de Edu ve Gov uzantılı sitelerin Google algoritmasında özel bir yeri olduğunun unutulmaması gerekli.

7 – Rakiplerden Backlink Almak: Sizinle aynı anahar kelimeye odaklamış bir rakip yazıdan, kendi yazınıza backlink almak sizin yazınızı google sıralamasında rakip yazının üzerine taşıyabilir.

8 – Sosyal Backlinkler: Bir içeriğinizin sosyal medya üzerinden aldığı backlinkler, yani paylaşım sayısı google sıralama kriterleri için önemli bir göstergedir.

9 – Kötü Çevreden Alınan Backlinkler: Kalitesiz, google tarafından spam olarak nitelendirilen, içeriğinde çok fazla link içeren, içeriğinde çok fazla reklam barındıran backlink almak, aldığınız sayfanın yada sitenin google sıralamasını negatif yönde etkileyecektir.

10 – Misafir Yazarlık Backlinkleri: Google’ın organik olarak değerlendirdiği bu backlink alma yöntemi, sitenizi google sıralamasında üst sıralara taşımak için en etkili yöntemlerden bir tanesi olabilir.

11 – Nofollow Backlinkler: Sitenize dofollow link aldığınız gibi, nofollow link almanızda da fayda var. Çünkü google bir siteye verilen linklerin dofollow / nofollow oranının dengede olmasına doğallık açısından oldukça dikkat eder.

12 – Backlink Dağılımı: Aldığınız backlinkerin büyük bir oranı tek bir site üzerinden geliyorsa, bu sitenizin google tarafından spam olarak algılanmasına sebep olabilir. Doğru olan ise, alınan backlinklerin doğal bir dağılımda olmasıdır.

13 – Sponsor Backlinkler: Sitenize aldığınız backlinkler sponsor bağlantılar yada reklamlar altında yer alması, aldığınız backlinkin değerini düşürecektir.

14 – İçerikle Uyumlu Backlinkler: Direkt olarak bir içeriğin içerisinden, yazı akışını bozmadan ve okuyucuya hissettirmeden alına backlinkler alabileceğiniz en etkili backlinklerdir.

15 – 301 Sayfalardan Gelen Backlinkler: 301 yönlendirmelerinden gelen backlinklerin, direkt olarak gelen backlinklere göre etkisini biraz daha kaybettiği bilinen bir gerçek.

16 – Backlink Metni (Anchor Text): Backlink aldığınız kelime veya kelimeler bütünü, linki verilen sayfanızın ne ile ilgili olduğunu google’a işaret eden en etkili göstergedir. Bu yüzden, herhangi bir yazınıza backlink alırken, yazınızda odaklandığınız anahtar kelimeyi anchor text olarak kullanmanız sıralamanız açısından büyük önem taşır.

17 – Site İçi Linkleme Metni (Anchor Text): Yine aynı şekilde, site içi linkleme yaparken, anchor text – metin olarak linklediğiniz yazılarda odaklandığınız anahtar kelimeleri kullanmanız linklerinizin kalitesini arttırarak google sıralamanıza oldukça olumlu bir şekilde etki edecektir.

18 – Backlink Başlık Metni: Bir linkin üzerinde farenizi kısa bir süre tuttuğunuzda çıkan metin, yani link başlığı da google’a linkin ne ile alakalı olduğu hakkında sinyal gönderecektir. Bu sebeple backlink başlığınızda kullanacağınız metin açıklaması zayıfta olsa önem taşımakta. Google link başlığına çok fazla önem vermese de, yinede bir ilgililik sinyali olarak algılar.

19 – Ülke Uzantılı Domain Adreslerinden Link Almak: Eğer backlink aldığınız domain adresi ülke uzantısı içeriyorsa ornek.com.tr, backlink aldığınız sayfanızın ülke içi aramalarda daha iyi sıralamalara sahip olmasını sağlayabilir.

20 – Backlink’in İçerik İçerisindeki Yeri:Bir içeriğin baş kısmından aldığınız backlinker, içeriğin son kısmından aldığınız backlinklere göre az da olsa avantaj sağlayabilirler.

21 – Backlink’in Sayfa İçerisindeki Yeri: Aldığınız backlinklerin sayfa içerindeki yeri büyük önem taşımaktadır. Yan panelde veya footer’dan alınan linkler sayfa içeriğine eklenmiş backlinkler kadar avantaj sağlamayacaktır.

22 – Backlink’in Alındığı Sitenin Sitenizle Olan İlgisi: Benzer bir siteden backlink almak, odaklandığınız konu dışında yazan bir siteden backlink almaktan çok daha etkili olacaktır.

23 – Backlink’in Alındığı İçeriğin Yazdığınız İçerik ile Olan İlgisi: Yazdığınız yazıya benzer bir yazıdan backlink almak, alakasız yada az da olsa alakalı olan bir yazıdan backlink almaktan çok daha etkili olacaktır.

24 – Backlink Etrafında Yer Alan Kelimeler: Google aynı zamanda alınan backlink’in etrafında yer alan kelimelere de dikkat eder. Eğer aldığınız backlink in çevresi pozitif kelimelerle çevrili ise, ( Örnek: blog ipuçları başlıklı içerik gerçekten oldukça yararlı olmuş. ) google sıralamanız da olumlu şekilde etkilenecek, eğer negatif kelimeler ile çevrili ise, yine aynı mantıkta sıralamanız negatif yönde etkilenecektir.

25 – Anahtar Kelimenin Başlıkta Yer Aldığı Sitelerden Backlink Almak: Google içeriğinizde odaklandığınız anahtar kelimeyi başlığında içeren yazılardan link almanızı oldukça değerli bulur.

26 – Pozitif Backlink İvmesi: Bir sitenin aldığı doğal backlink sayısı zaman ile doğru orantılıdır. Sitenin yayımda kaldığı süre arttıkça, aldığı doğal backlink sayısı da artar. Tabii bu artışın Google’ın edindiği tecrübelere göre bir ortalaması vardır.

Eğer siz bu ortalamanın üzerinde bir artış gösteriyorsanız, o zaman pozitif bir backlink ivmesine sahipsiniz demektir. Pozitif bir backlink ivmesine sahip olan sitelerin google sıralamaları da yükselen, pozitif sonuçlar gösterecektir.

Pozitif bir backlink ivmesine sahip olmakta direkt olarak yazdığınız içeriğin kalitesine bağlıdır. Kaliteli içerikler yazdığınızda insanların yazdığınız yazıya doğal olarak backlink verme olasılığı yüksek olacak dolayısı ile sektör backlink ortalamalarının üzerine çıkacak ve buda google sıralamanıza olumlu etki edecektir.

27 – Negatif Backlink İvmesi: Bir üstte yazan maddenin, yani pozitif backlink ivmesinin tersi olarak düşünün;
Yazdığınız içeriklerin kalitesi düşükse, insanlar tarafından doğal olarak yazınıza verilecek backlink sayısı da düşük olacaktır ve böylelikle zaman – backlink ortalamanız sektörün altında kalacak ve bu da google’ın içeriklerinizi kalitesiz olarak algılamasına bir gösterge olacaktır.

28 – Domine Eden İçeriklerden Backlink Almak: Bazen öyle kaliteli içerikler vardır ki, daha iyisi istenilse de yazılamaz. İşte o tür, yazıldığı konuyu tam anlamıyla kapsayan ve arama sonuçlarına domine eden içeriklerden backlink almak, google tarafından sırf o kaliteli içerikten geldiği için kaliteli olarak algılanacaktır.

29 – Otoriter Sitelerden Backlink Almak: Sektörüne yıllarca domine etmiş, yüz binlerce kişi tarafından bilinen ve ziyaret edilen sitelerden backlink almak, daha küçük ölçekli bir siteden backlink almaktan daha faydalı olacaktır.

30 – Wikipedia’dan Backlink Almak: Wikipedia’da yer alan linkler her ne kadar nofollow linkler olsa da, google’ın nofollow linkleri de takip ettiği gerçeği göz önüne alındığında, siteniz sıralaması için oldukça faydalı olacaktır. Sonuçta wikipedia google’ın oldukça güvendiği sitelerden bir tanesi.

31 – Backlink Çevresinde Yer Alan Cümleler: Alınan backlink’in çevresinde yer alan cümleler, google’a backlink verilen sayfanın ne ile alakalı olduğunu hakkında sinyal verir.

32 – Backlink Yaşı: Alınan backlink’in yaşı arttıkça, etkisi de doğru orantılı olarak artacaktır.

33 – Paravan vs Gerçek Sitelerden Link Almak: Bazen insanlar sırf alınan backlink sayısını arttırmak ve google sıralamasında iyi bir yerlere gelebilmek adına bir çok paravan blog aracılığı ile yazılarına link sağlama yoluna gidebiliyor.
Eğer siz de onlardan biriyseniz, bu tür yöntemleri derhal bırakmanız şiddetle tavsiye ederim. Çünkü google bunu anlayacak akla ve tecrübeye sahip bir yapay zeka.

34 – Doğal Backlink Profili: Sitenizin aldığı backlinklerin genel olarak otoriter, yüksek PR’lı sitelerden alınması ve bunların spam niteliğinde olmaması, google’ın sitenizi iyi bir backlink profiline sahip olarak görmesini sağlayacaktır.

35 – Karşılıklı Verilen Backlinkler: Başka sitelerle karşılıklı olarak gereğinden fazla backlink alışverişinde bulunuyorsanız, bu genel olarak sitenizin google sıralamasına olumsuz etki edecektir.

36 – Site Sahibini Oluşturduğu Backlinkler: Google bir backlinkin site sahibi tarafından oluşturulup, oluşturulmadığını anlayabilmektedir. WordPress.com’da yer alan bir linkin sayfadaki bir kullanıcı yorumundan farklı olduğunu bilmekteler.

37 – Schema.org Mikroformatları: Mikroformatların kullanıldığı içerikler, kullanılmayan içeriklere göre google’da daha üst sıralarda yer almaktadır.

38 – Backlink Güvenilirliği: Sitenize backlink veren sitenin google gözündeki güvenilirliği, sizin sitenizin google gözündeki güvenilirliği konusunda belirleyici bir faktördür.

39 – Forum Profil Backlinkleri: Türkiye’de çok yaygın olan bu backlink yönetimi, yani forumlarda oluşturduğunuz profillerde sitenize backlink vermek düşündüğünüz aksine sitenize yarar sağlamaktan ziyade zarar verebilir.

Nasıl derseniz, siz profilinize sitenizi link olarak eklediğiniz de ve forum içerisinde aktif olarak rol oynadığınız da, yani bir çok konuya cevap yazdığınız da, sitenizin linki google tarafından indexlenen bir çok sayfada yer alacak ve bir süre sonra bu linklerin sayısı, yani mesaj sayınız arttığın da bu linkler google tarafından spam olarak algılanmaya başlayacaktır.

40 – Backlink Veren İçeriğin Uzunluğu: 1000 kelimelik bir içeriğin içerisinden backlink almak, 500 kelimelik bir yazıdan link almaktan genellikle daha değerlidir.

41 – Backlink Veren İçeriğin Kalitesi: Kalite açısında zayıf kalan içeriklerden backlink almak, multimedya ise zenginleştirilmiş, uzun, okunabilirliği yüksek ve etkileşimi fazla olan içeriklerden link almaya göre google sıralamanız için çok daha etkisiz olacaktır.

42 – Site Genelindeki Backlinkler: Eğer aldığınız backlink bir sitenin yan panelinde, alt kısmında veya üst kısmında, yani o sitenin tüm sayfalarında görünüyor ise, google tarafından bu yüzlerce değil, sadece tek bir backlink olarak sayılacaktır.

43 – Bir Anahtar Kelime Vasıtası ile Alınan Organik Hit/Gösterim Oranı: Eğer bir anahtar kelime de bir sayfanızın hit/gösterim oranı yüksek ise, o sayfanız o anahtar kelime sıralamasında üst sıralara çıkacaktır.

44 – Tüm Anahtar Kelimeler İçin Alınan Oganik Hit/Gösterim Oranı: Bir sitenin yada sayfanın aldığı hit/gösterim oranı diğer sitelere göre daha yüksek bir oran ise, bu o sitenin etkileşimin fazla olduğunun göstergesidir. Etkileşimin fazla olması ise, google sıralamalarına olumlu yansıyacak bir faktördür.

45 – Hemen Çıkma Oranı: Bir sitenin hemen çıkma oran ortalaması direkt olarak bir google sıralama kriteri olmasa da, google bu oranı kullanıcı deneyimini ölçmek için kullanacaktır.

Sitenizin hemen çıkma oranın düşük olması, kullanıcı deneyiminin olumlu anlamda yüksek olduğunu gösterir. Google kullanıcı deneyimi yüksek olan sitelere öncelik verdiği için, hemen çıkma oranını düşürme ile google sıralamanıza olumlu etki edebilirsiniz.

46 – Direkt Trafik: Eğer aldığınız toplam trafiğin oldukça yüksek bir yüzdelik dilimini direkt trafik oluşturuyor ise, yani ziyaretçileriniz sitenize hiç bir arama motorunu kullanmadan, direkt olarak adres çubuklarına domain adresinizi yazarak giriyor ise, bu google’a sitenizin ziyaretçi üzerinde iz bıraktığını, onların bilinç altında yerleşmede başarılı olduğunu ve kalıcılık sağladığını gösterecek ve dolayısı ile google sıralamalarınız olumlu şekilde etkiyecektir.

47 – Tekrar Eden Trafik: Eğer sitenizin aldığı trafiğin büyük bir kısmı tekrar eden ziyaretçilerden oluşuyor ise, bu google’a ziyaretçiniz üzerinde iyi bir izlem yarattığınızı gösterecektir.

48 – Chrome’da Yer İşareti Koyulmuş Sayfalar: Eğer yazdığınız her hangi bir yazı ziyaretçileriniz tarafından Chrome tarayıcısında favorilere ekleniyor / yer işareti koyuluyor ise, bu google’a ziyaretçilerinizin yazınızı değerli bulduğunu gösterecektir.

49 – Google Toolbar Verileri: Google Toolbar uzantısından elde ettiği verileri, sıralama kriteri olarak kullanır.

50 – Yorum Sayısı: Bir içeriğin aldığı yorum sayısı, google’a o içeriğin kullanıcı etkileşiminin fazla olduğunu gösterir.

51 – Sitenizde Ortalama Geçirilen Süre: Google ziyaretçilerin arama sonuçları üzerinden gittiği bir içerikte geçirdikleri ortalama süreye oldukça önem verir.
Ziyaretçileriniz içerikleriniz de geçirdikleri süre fazla ise, bu google sıralamalarınıza olumlu olarak yansıyacaktır.
Sizde sitenizde ziyaretçileriniz geçirdiği süreyi arttırmak istiyorsanız, bunu ortalama oturum süresi arttırmak başlıklı yazımı takip ederek, kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

52 – Tazelik: Google bazı armalarda taze / güncel içeriklere öncelik verir.

53 – Çeşitlilik: Anlamı belli olamayan anahtar kelimeler farklı anlamlar için aratılmış sonuçlarda yer alabilir.

54 – Kullanıcı İnternet Geçmişi: Eğer bir kullanıcının sıklıkla ziyaret ettiği bir sitenin yine aynı kullanıcının aratma yaptığı başka bir anahtar kelimede içeriği mevcutsa, o kullanıcının arama sonucunda normal sıralamasından daha üst sıralarda yer alır.

55 – Kullanıcı Arama Geçmişi: Eğer bir kullanıcı “eleştiri” diye arama yapar ve ardından “kitap” diye arama yaparsa, google arama sonuçlarında kitap eleştirileri gösterir.

56 – Coğrafi Hedefleme: Google ülke uzantısı ve yerel bir IP adresi olan sitelere ülke içi aramalarda öncelik tanır.

57 – Güvenli Arama: Google güvenli arama seçeneği açık olan kullanıcılarda argo, küfürlü yada yetişkin içerikli kelimelerle yapılan aramalar sonuç vermeyecektir.

58 – Google Plus Çerçeveleri: Eğer arattığınız anahtar kelimede google çerçevelerine eklediğiniz bir yazarın yazısı bulunuyorsa, o yazı sadece sizin aramanıza özel üst sıralarda yer alır.

59 – DMCA Şikayetleri: Google DMCA şikayeti olan sitelerin sıralamasını düşürür.

60 – Resim Sırlama Sonuçları: Google genellikle görsel organik sıralamamızı, google görsel arama sonuçları içinde kullanır.
 

Benzer konular


Geri
Üst