Kırmızı Meyveler & Faydaları | Kogo Society Forum

Kırmızı Meyveler & Faydaları

CrypticaL 

Düttürü Dünya..
Yönetici
Üyelik
2 Eylül 2019
Mesajlar
1,015
Cinsiyet
Erkek ♂️
İlişki Durumu
İlişkim Var
Burcu
Kova ♒
Ruh Hali
Üzgün
Kırmızı Meyveler & Faydaları

kirmizi-meyveler-ve-faydalari.jpg

Kırmızı meyveler vücudun ihtiyacı olan kolajen ve proteinler sayesinde cildin pürüzsüz ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Kırmızı meyveler’in özellikle üzümleri cildin morötesi ışınım yani uv ışınlarından karşı oluşabilecek cilt hasarlarına ve serbest radikallerden dolayı nötralize eden güneş yanıklarına ve cilt yaşlanmalarına yakalanma riskini azaltmaktadır.

Kırmızı meyveler‘den olan kızılcık ve yaban mersini zararlı bakterilerin yayılımının durdurarak idrar yollarına yapışmalarını durdurur ve sistitlere karşı vücudun korunmasında büyük yardımcı olur. Varisleri önler ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Romatoid artrit hastalığını kolaylaştırırlar. Kanser riskini azaltırlar. Kırmızı meyveler insan sağlığı için gerekli olan C vitamini, K vitamini, folik asit, lif ve antosiyanidinler açısından oldukça zengindirler.

Bögürtlen

Bögürtlen

Böğürtlen ağacı çalı görünümünde ve dikenli bir bitkidir, genelliklede dağ eteklerinde yetişmektedir. Böğürtlen meyvesi ham iken kırmızı renkli olup, olgunlaştıkça rengi koyulaşmaktadır. Böğürtlen yaz aylarında yetişmekte, reçel marmelat olarak da tüm mevsim tüketilebilmektedir. Yaprakları ile çay yapılmakta ve kabızlığa iyi gelmektedir. Fakat karaciğer hastalarının bu çayı aşırı tüketmeleri önerilmemektedir. Böğürtlen C ve B vitamini bakımından çok zengindir. Hafızayı dinç tutmada önemli bir yiyecektir.

Karadut

kirmizi-meyveler-ve-faydalari-karadut.jpg

Karadut, diğer meyveden farklı küçük çalılarda değil, boyları 8-10 m’yi bulan ağaçlarda yetişmektedir. İlginçtir ki karadut bitkisi böceklenme’yen tek organik bitki çeşididir. Karadut da B ve C vitaminlerinde zengin bir kaynaktır. Halsizliğe yorgunluğa iyi gelmektedir. Ham halde fazla tüketilirse kabızlığa neden olmaktadır. Kansızlığa iyi gelmektedir.

Ahududu

Ahududu

Ahududu, Frambuaz olarak da bilinmektedir. Kırmızı renkte meyvesi olan bir bitkidir. Bu meyvede böğürtlen gibi dağ eteklerinde kendiliğinden de yetiştiği bilinmektedir. Ahududu da kabızlığa iyi gelmekte, idrar söktürmektedir. Vücudu dinç tutmaktadır. Diyabete iyi gelmekte ve ateş düşürücü etki göstermektedir.

Domates

Domates

Söylenenlere göre domates bir meyve imiş. Domatesin içinde bulunan A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum, gıda lifi ve koruyucu antioksidanların faydaları tartışılamaz. Organik domatesler, bazı kimyasallardan arınarak yetiştirildiği için, daha çok flavonoit içerirler. Aynı zamanda antiviral özellikleri bulunur.

Kırmızı Elma

Kırmızı Elma

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur: Bir orta boy elma, yaklaşık 4 gr. lif içerir. Çeşitli çalışmalara göre, günde iki adet orta büyüklükte elma yemek, kolesterol seviyesini yaklaşık yüzde 16 oranında düşürür. İçeriğindeki çözünebilir lif pektin, kötü kolesterolü (LDL)’yi düşürürken, iyi kolesterol (HDL) oranını yükseltir. Bir besinin iyi lif kaynağı kabul edilmesi için en az 2.5-3 gr. lif içermesi gerekir. Elmayı iyi lif kaynakları arasında sayabiliriz. Günde yaklaşık 25-40 gr. arasında lif alımı önerilir, kadınlar için 25 gr. erkekler içinse 38 gr.’dan daha fazla lif tüketilmesi önemli bir rakamdır.

Kırmızı Üzüm

Kırmızı Üzüm

Çekirdeği çok güçlü bir antioksidandır. Serbest radikallere karşı savaşmasının yanı sıra sigara, alkol gibi maddelerin vücudumuzda yapmış olduğu kötü etkiyi azaltır. Yaşlanma etkilerini azaltır. A, B1, B2, C vitamininin yanı sıra bünyesinde potasyum, magnezyum içeren üzümün insan sağlığı açısından tek başına bir eczane gibidir. Özellikle baş ağrısı ve kansere karşı üzümün koruyucu etkisi olduğunu söylenmektedir.

Yağlı bileşiklerin kılcal birikmesini engelleyerek ve kanı sulandırarak kalp-damar sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. İçerdiği resveratrol maddesi sayesinde kansere karşı vücudu korumakta görev almaktadır. Vücudu virüslere karşı dirençli hale getirir. Kabuk ve çekirdekleri mideye zarar vermeden sindirimi hızlandırır, bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler, bağırsak sancısını gidermektedir.

Kiraz

Kiraz

İdrar söktürücü özelliğiyle (özellikle kiraz sapı), böbreklerin dostu olan kiraz, vücudu zehirli maddelerden temizliyor. Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor. Ayrıca yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, ayrıca safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu bilinmektedir. Vücuttaki fazla suyun atılmasıyla, dolaylı olarak zayıflamaya da yardımcı oluyor.

Çilek

Çilek

C vitamini içeren besin zincirinde ilk sıralarda yer alıyor. Antioksidan ve bitki özleri yüksektir. Kırmızılığı koyulaşan çileklerin antioksidan özelliğin daha fazla olduğu sanılıyor. Hücrelere zarar veren, kanser türlerine neden olan serbest radikallere karşı koruyucudur. C vitamininin yanı sıra , mükemmel bir folik asit , manganez, potasyum, roflavin, B5 ile B6 vitamini, magnezyum, omega-3 yağ asiti, bakır ve K vitamini kaynağıdır. Vücudu kuvvetlendirir. Hasta olmayı önler.

Nar

Nar

B vitaminleri, C vitamini, fosfor, demir, çinko, sodyum, magnezyum ve potasyum gibi vitamin ve mineraller içerir. Nar suyundaki yüksek antosiyanin türevi antioksidan etkilidir ve de kalp ve dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Nardaki vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar kalp sağlığını koruyucu etki gösterir. Kötü kolesterolü düşürücü özelliğiyle LDL’nin damar çeperini delip duvara yerleşmesini ve tıkanıklıklar meydana getirmesini engelleyerek damar sertliğine karşı korur ve damar elastikiyetini artırır. Kan basıncını yükselten ACE adı verilen enzimi baskılayarak kan basıncının düşürülmesine yardım etmektedir.

Nektarin

Nektarin

Betakaroten bakımından zengindir. Hazmı kolaylaştırır. İçerdiği lutein ve zeaksantin göz sağlığı için önemlidir. Bağırsakları yumuşak tutucu etkisi vardır, kabızlıkta faydalıdır. Gut için yararlıdır. Anavatanının Çin olduğu düşünülen nektarin, A, B, C vitaminleri, potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir ve fosfor minerallerini içerir.

Vişne

Vişne

Ateşli hastalıklara karşı güçlü bir silah olan vişnede A Vitamini ve potasyum bulunduğunu belirten uzmanlar, ateşi düşürüp susuzluğu gideren vişne suyunun, ateşli hastalıklardan sonra asitleşen kanı temizlemeye de yardımcı olduğunu bildiriyor. susuzluğu giderdiği gibi vücutta biriken fazla Suyun dışarı atılmasında da etkin rol oynayan vişne suyu, mide ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlıyor.

Liçi

Liçi

Liçi meyvesi mükemmel bir C vitamini deposu. Ortalama 100 gram meyvenin 70 gramını C vitamini oluşturuyor. Aynı zamanda A ve B6 vitaminleri ile selenyum, fosfor, bakır, magnezyum ve kolin mineralleri bakımından da oldukça zengin. Liçi meyvesi içerisinde bir de farklı olarak zeytinyağının içerisinde bulunan oleik asit bulunuyor. Bu asit özellikle metabolizmayı hızlandırmada oldukça etkili.

Liçi meyvesinin C vitamini bakımından oldukça zengin olduğunu söylemiştik. Bu sayede liçi meyvesi tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hastalıklara karşı direnç sağlıyor. Özellikle çocuklarda bağışıklık sistemini düzene sokuyor ve grip, soğuk algınlığı gibi bir çok hastalığa karşı faydaları biliniyor.

Kırmızı renkteki meyveler, likopen ihtiva etmektedir. Likopen, kırmızı meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait kırmızı renkli bir pigmenttir. Yapılan araştırmalara göre, likopenin kansere karşı güçlü bir savunucu olduğunu göstermektedir Uzmanlar, özellikle prostat ve göğüs kanserinden korunma için likopen içeren besinlerin tüketilmesini tavsiye etmektedir. Böğürtlen, ahududu ve karadut, Türkiye’de üretimi yapılan ve değeri son yıllarda anlaşılan en önemli kırmızı meyvelerimizdendir.
 

Geri
Üst