WhatsApp Gizlilik Ayarları Hakkındaki Her Şey | Kogo Society Forum Güncel Paylaşım Platformu

WhatsApp Gizlilik Ayarları Hakkındaki Her Şey

CrypticaL

Düttürü Dünya..
Yönetici
Forum Sahibi
Üyelik Tarihi
2 Eylül 2019
Mesajlar
477
Tepkime puanı
231
Puanları
43
Yaş
24
Konum
Root
Cinsiyet
Erkek
İlişki Durumu
İlişkim Var
Burcu
Kova
WhatsApp Gizlilik Ayarları Hakkındaki Her Şey

WhatsApp Gizlilik Ayarları Hakkındaki Her Şey


WhatsApp, dünya çapında 1.5 milyarı aşan kullanıcı sayısıyla en fazla tercih edilen mobil uygulamalardan biri. Bu etkileyici rakam kullanıcıların mahremiyet endişelerini gidermiyor. Çünkü WhatsApp’ın sahibi olan Facebook pek çok kişisel veri skandalıyla gündeme gelmeye devam ediyor.

Peki WhatsApp kullanıcılar hakkında neler biliyor?

WhatsApp Hangi Bilgileri Topluyor?

WhatsApp, ilk açıldığında isim, telefon numarası ve e-posta adresi gibi bilgileri ister. Rehbere erişim izni de yine istenen bilgilere dahil elbette. Bunlar servisi kullanmanın bir gerekliliği. Ayrıca uygulamaya ne zaman giriş yaptığınız ya da ne sıklıkla mesajlaştığınız gibi kullanım bazlı istatistikler de tutulur.

Ek olarak telefon markası ve modeli, işletim sistemi, pil seviyesi ve uygulama sürümü gibi diğer veriler de yine sürekli depolanan bilgiler arasında. Hatta operatör, IP adresi ve telefonun çekim gücü bile WhatsApp için büyük önem taşıyor. Yani aslında WhatsApp’ın bir mobil uygulama olduğunu ve elde ettiği bu verileri sürekli olarak kullandığını unutmamak gerekiyor.

WhatsApp’ın masaüstü web sitesi de çerezlerden yardım alarak bilgi toplamaya devam ediyor. Yani aslında bahsettiğimiz şeyleri tamamen mobil odaklı düşünmemek lazım.

WhatsApp Verilerinizi Paylaşıyor Mu?

WhatsApp Gizlilik Ayarları Hakkındaki Her Şey


WhatsApp, toplanan tüm bu verileri uygulamayı daha iyi hale getirmek için kullandığını söylüyor. Ancak yukarıda bahsettiğimiz veriler aslında farklı şirketlere de pazarlanıyor olabilir. Bildiğiniz gibi yıllardır devam eden ‘WhatsApp’a reklam geliyor’ söylentilerine rağmen uygulama hala ücretsiz. Dolayısıyla bu ihtimal de gelir modeli oluşturulması için kişisel verilerin kullanılabileceği anlamına geliyor. Ayrıca toplanan veri miktarının WhatsApp satın alması sonrasında arttığını da unutmamak gerekiyor.

WhatsApp Mesajları Depoluyor Mu?

Hayır, WhatsApp genellikle mesajları depolamıyor. Uygulamada sunuculardan geçen mesajlar şifrelemeyle güvende tutuluyor. Yani herhangi bir mesaj karşı tarafa iletildiğinde WhatsApp sunucularından otomatik olarak silinir. Buna elbette fotoğraflar, videolar, sesli mesajlar, dosyalar ve paylaşılan konum bilgileri de dahil.

Şifreleme sayesinde mesajlar ve az önce bahsettiğimiz diğer materyaller aslında gönderici ve alıcı arasında kalıyor. Yani üçüncü kişilerin bu mesajlara erişmesi söz konusu olmuyor. Bununla birlikte teslim edilmeyen iletiler WhatsApp sunucularında kalıyor. Ama bunlar da 30 gün içinde tamamen siliniyor.

WhatsApp’taki Hakkında Bölümü Nedir?

WhatsApp’ın Hakkında isimli özel bir bölüm olduğunu fark etmişsinizdir. Bu kısım, çok hassas bilgiler içermiyor. Yalnızca diğer kullanıcıların adınızın altında görebileceği kısa bir mesaj eklemenize imkan tanıyor. Eğer herhangi bir şey yazmak istiyorsanız Ayarlar / Hakkında kısmından özel bir mesaj belirleyebilirsiniz.

WhatsApp Konumunuzu Takip Ediyor Mu?

Evet, WhatsApp bazen konumunuza erişebilir. Ama bunu paylaşmak sizin sorumluluğunuzda. Konumunuzu istediğiniz kişilerle paylaşıp, istediklerinizi engelleyebilirsiniz. Eğer Ayarlar / Hesap / Gizlilik / Mevcut Konum yolunu takip ederseniz konum bilgilerinin kiminle paylaşıldığını görebilirsiniz.

WhatsApp’taki Durum Ne İfade Ediyor?

Snapchat, Instagram ve Facebook derken artık hikaye paylaşımları hemen her uygulamaya eklenmiş durumda. WhatsApp’ta da bu anlık paylaşımlar ‘Durum’ ismiyle anılıyor. Yükledikten tam 24 saat sonra silinen paylaşımları rehberinizdeki kişilere kısa kısa bilgiler vermek için kullanabilirsiniz.

WhatsApp’taki Gizlilik Ayarlarından Neler Değiştirilebiliyor?

WhatsApp Gizlilik Ayarları Hakkındaki Her Şey Son Görülme


WhatsApp / Hesap / Gizlilik bölümünden uygulamaya, sohbetlere ve kişilere dair birçok düzenleme yapılabiliyor. Buradan son görülme, profil fotoğrafı, hakkında ve durum gibi özelliklerin kimlerle paylaşılacağı seçilebiliyor. Örneğin son görülme özelliğini herkese açabilir ama profil fotoğrafınızı sadece rehberinizde kayıtlı olan kişilerin görmesini sağlayabilirsiniz.

Yine benzer şekilde aynı pencereden canlı konum paylaştığınız ya da, engellediğiniz kişilere erişebilir ve okundu bilgisinin gönderilip gönderilmemesini ayarlayabilirsiniz.
 

Yeni Konular

Üst