Bilişim Suçlarında Sosyal Medya Zirvede | Kogo Society Forum

Bilişim Suçlarında Sosyal Medya Zirvede

CrypticaL 

Düttürü Dünya..
Yönetici
Üyelik
2 Eylül 2019
Mesajlar
1,015
Cinsiyet
Erkek ♂️
İlişki Durumu
İlişkim Var
Burcu
Kova ♒
Ruh Hali
Üzgün
Bilişim Suçlarında Sosyal Medya Zirvede

Bilişim Suçlarında Sosyal Medya Zirvede


Bilişim Suçlarında Sosyal Medya Zirvede ama peki nasıl ? Nefret söylemi, sahte profil açmak, sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi gibi bilişim suçlarında sosyal medya zirvede. Peki yüzde 80’i kullanıcı hatası nedeniyle ortaya çıkan bilişim suçlarının önüne nasıl geçilmeli?

Bilişim suçu; Teknolojik aletler kullanılarak yapılan yanlış yada zarar verici eylemler bilişim suçu olarak adlandırılır. Bilişim suçunda en önemli unsur suçun “dijital ortam” da gerçekleşmiş olmasıdır. Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi çağdaş iletişim araçları veya pos makinesi gibi alışveriş araçları kullanılarak elektronik ortamda işlenen suçlara bilişim suçları denilmektedir. Bilişim suçu terimi yerine bilgisayar suçu, İnternet suçu, elektronik ortamda işlenen suçlar gibi kavramlar da kullanılmaktadır.
İnternet ve bilgisayar kullanımının artması aynı zamanda bilişim suçlarının da çoğalmasına sebebiyet vermiştir.

Bilişim suçları nelerdir?


Bilişim Suçlarının İşlenmesinin Sebepleri
  1. Fiziksel olarak kurban ile karşılaşılmaması,
  2. Takma ad, sahte bilgilerle rahatça kurbanların kandırılabilmesi,
  3. Bu iş için sadece İnternet ve bilgisayarın yeterli olması,
  4. Yakalanma riskinin düşük olarak düşünülmesi,
  5. Kurban bulma imkanın yüksek olması.
Bilişim suçları nelerdir?
  1. E-mail adresinin çalınması,
  2. Kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi,
  3. Sahte evraklar düzenlemek,
  4. Yetkisiz Erişim ve Dinleme,
  5. Bilgisayar Sabotajı,
  6. Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık,
  7. Kanunla Korunmuş Bir Yazılımın İzinsiz Kullanımı,
  8. Her türlü telif hakkı bulunan yayın ve içeriklerin kopyalanması ve dağıtılması,
  9. Yasa dışı özel fotoğrafları yaymak,
  10. Kişisel bilgiler çalmak,
  11. Rahatsızlık Verme,
  12. Korkutma veya Hakaret,
  13. Bağımlılık yapan madde kaçakçılığı,
  14. Siber Terörizm,
  15. Siber Savaş.
Bilişim Suçlarının İşlenmesinin Sebepleri


En çok bilişim suçu sosyal medyada işleniyor. Bilişim Güvenliği ve Bilişim Suçlarına Karşı Mücadele Derneği Başkanı Gökhan Şanlı’ya göre bilişim suçları daha önce bilgisayarda işlenen suçlarla sınırlıydı. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte artık daha geniş bir kavramı ifade ediyor.

Bir ülkenin enerji alt yapısını yöneten sistemlere yönelik bir saldırı da, bir bireyin sosyal medya hesabından hukuka aykırı eylemler de bilişim suçu olarak tanımlanıyor. Sosyal medyada nefret söylemi, sahte profil açarak kişisel verilerin ifşa edilmesi, sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi bu suçlardan bazıları.

Bilişim suçları kategorisine giren diğer eylemler sırasıyla, şirketlerin kurumsal verilerinin şifrelenmesi, şifrelenen verilerin yüksek bedellerle satılması, şirket sitelerine servisi engellemeye yönelik saldırılar, kurum içi veri hırsızlığı, başkası adına online fatura ödeme ile ödeme dolandırıcılığı, sanal ortamda para aklama, kimlik hırsızlığı olarak devam ediyor.

Peki bilişim suçlarına karşı nasıl korunmalı? Sorunun yanıtı basit; önlem almak. İnternetin etkin kullanımı, Bilişim Teknolojileri ve Teknoloji dersinin zorunlu hale getirilmesi, farkındalığın artırılması önerilerden bazıları.

Bilişim suçlarının yüzde 80’i kullanıcı hatası yüzde 20’si ise, sistem zafiyetlerinden ortaya çıkıyor. Kullanıcı hatalarını aşmak için, bilinçli olmak, güvenlik yazılımı kullanmak, kablosuz ağlara zorunlu olmadıkça bağlanmamak, URL kısaltma linklerini seçmemek gerekiyor.
 

Geri
Üst