Şirket Kurma Süreçleri & Şirket Tipleri | Kogo Society Forum

Şirket Kurma Süreçleri & Şirket Tipleri

Lola 

Yönetici
Üyelik
3 Eylül 2019
Mesajlar
237
Cinsiyet
Kadın ♀️
İlişki Durumu
İlişkim Var
Burcu
Balık ♓
Ruh Hali
Cadı
Şirket Kurma Süreçleri & Şirket Tipleri

Şirket Kurma Süreçleri & Şirket Tipleri


Kendi işinizi kurmak, kendi tasarladığınız ürünleri satışa sunmak ya da bir işletme açmak istiyorsanız öncelikle şirket kurmanız gerekiyor. Bunun için de şirket kurma ile ilgili tüm detaylara hakim olmalı, şirket tiplerini bilmeli ve hangi iş için hangi tip şirket kurulacağını kavramalısınız. Şirketleşme süreci ile merak ettiklerinizi, n11.com’da mağaza açmak için hangi tip şirketler kurabileceğinizi ve diğer tüm detayları sizler için derleyip bir araya getirdik. Şimdiden keyifli okumalar!

Şirket Kurmak İçin Gerekenler

Şirket Kurma Süreçleri & Şirket Tipleri


Günümüze pek çok insan kendi işini kurmaya başladı. Çalışma hayatının stresinden, kötü yöneticiden ve olumsuz çalışma koşullarından uzaklaşmak isteyen pek çok insan kendi işini kurma yolunda adımlar atıyor. Eğer siz de bu grup arasında yer alıyor, kendi şirketinizi kurma yolları arıyorsanız öncelikle şirket kurmak için gerekenler hakkında bilgi toplamalısınız. Şirket kurmak için gerekenler, aslında şirket tipine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden ilk olarak kuracağınız şirket tipini belirlemelisiniz. Eğer satışa sunmayı düşündüğünüz bir ürününüz varsa ya da paranızı bu işten kazanmak istiyorsanız da n11.com’da mağaza açarak işe başlayabilirsiniz. n11.com’da mağaza açabilmek için de öncelikle bir şirket kurmuş olmanız gerekmektedir. Konuyu daha iyi anlayabilmek için dilerseniz şirket tiplerini yakından inceleyelim…

Tüzel kişiliği olan şirketler şu şekildedir:

  • Anonim Şirket (A.Ş.)
  • Limited Şirket (Ltd. Şti.)
  • Şahıs Şirketi
  • Komandit Şirket
  • Kollektif Şirket
Limited Şirket Kurma

Şirket Kurma Süreçleri & Şirket Tipleri


Şirket kurma ile ilgili araştırma yapan herkesin en çok karşılaştığı şirket tiplerinden biri limited şirkettir. Peki limited şirket nedir? Limited şirket; Bir ya da daha fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulan şirketlerdir. Ltd şirket kurmak istiyorsanız kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ya da konu ile yola çıkabilirsiniz. Limited şirket türünde birden fazla ortaklık olabileceği gibi şirket yapısı 50 kişiye kadar arttırılabilir. Limited şirket kurarken müdür sayısı, ödenen kira ve sektöre göre maaliyetler farklılık gösterebilmektedir. Limited şirket kurmak için; esas sözleşmenin hazırlanması, noter işleri, sicil işlemleri, vergi dairesi işleri, ticaret ve sanayi odası işlemleri ve belediyede gerekli olacak evraklar gibi birtakım işlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca limited şirket kurmayı düşünüyorsanız bir muhasebeci ile anlaşmanız gerekecektir. Limited şirketlerde bulunması zorunlu olan bazı organlar bulunmaktadır. Bunlar; genel kurul ve yöneticilerdir.

Limited şirket kurmanın; ortak sayısı, prestij ve vergi yönlerinden avantajları bulunmaktadır. Şahıs şirketi mi yoksa limited şirket mi diye ikilimde kalıyorsanız bu avantajları birbiriyle kıyaslayabilirsiniz. Ayrıca yazımızın devamında şahıs şirketi ile limited şirket arasındaki farkları da bulabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Kurma

Şirket Kurma Süreçleri & Şirket Tipleri


Kendi işini yapmaya karar veren pek çok insan şahıs şirketi kurmak ile limited şirket kurma arasında git geller yaşamaktadır. Bu iki şirket tipi arasında karar verebilmek için her iki şirket tipinin de özelliklerini, avantaj ve dezavantajlarını iyi biliyor olmanız gerekir. Şahıs şirketi denildiğinde tek bir kişinin kurabileceği bir şirket akıllara gelse de aslında birden fazla gerçek kişi bir araya gelerek şahıs şirketi kurabilir. Şahıs şirketleri; tüzel kişiliğe sahip ve ortakların sorumlulukları sınırsız olan şirket türleridir. Şahıs şirketi kurabilmek için; iş başlama bildirim formu, ikametgah belgesi, nüfus cüzdanı sureti, nüfus cüzdanı fotokopisi, imza beyannamesi, iş yeri kira kontratı, iş yeri kira değilse tapu fotokopisi ve iş yerinin vergi dilekçesi gibi belgelerin toplanması gerekmektedir.

Şahıs şirketi kurmanın; düşük muhasebeci ücreti, kademeli vergi sistemi, düşük defter tasdik ücretleri ve hızlı kurulum gibi avantajları bulunmaktadır.

Anonim Şirket Kurma
Anonim şirket; sermayesi belli paylara bölünmüş olan ve borçlarıyla ilgili sadece mal varlığıyla sorumluluğu bulunan şirket tipidir. Anonim şirketler de tıpkı limited şirketler gibi her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir. Limited şirket ile anonim şirket arasındaki temel farklar ise; limited şirketlerde pay devrinin daha güç olması, limited şirketlerde sermaye payı karşılığı hisse senedi çıkarılamaması, limited şirketlerin ortak sayısı 50 ile sınırlı olduğundan ve hisse senedi çıkaramadıklarından halka açılamaması, limited şirketlerin bankacılık ve sigortacılık alanlarında faaliyet gösterememeleri gibi farklardır. Anonim şirketler tek ortaklı kurulabilir. Anonim şirketlerin sermayesi en az 50.000 TL olmalıdır.

Komandit Şirket Kurma
Komandit şirket; iki ya da daha fazla kişi tarafından, bir ticari işletmeyi müşterek ticaret unvanı altında işletmek maksadıyla, bir sözleşme ile kurulan tüzel kişiliğe sahip bir şirket türüdür. Komandit şirket tipinde, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir kısmının sorumluluğu sınırlanmamış ve diğer bir kısım ortaklarının sorumluluğu belirli bir miktar ile sınırlanmıştır. Komandit şirket kurarken sözleşme yazılı olarak yapılır ve notere onaylatılır. Onaylatılan sözleşme 15 gün içerisinde şirket merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline tecil edilir. Komandit şirket sözleşmesi hazırlanırken sözleşmede; ortakların adları, soyadları, yerleşim yerleri, vatandaşlıkları, şirketin kollektif olduğu, şirketin ticaret unvanı, merkezi, sermayenin türü, niteliği ve miktarı, şirketi temsile yetkili kişilerin bilgileri gibi veriler yer almalıdır.

Şirket Kurma Süreçleri & Şirket Tipleri


Kollektif Şirket Kurma
Kollektif şirket; ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek maksadıyla, gerçek kişiler tarafından kurulan ve ortaklarından hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklarına karşı sınırlanmamış olan şirket tipidir. Kollektif şirkerler yalnızca gerçek kişiler tarafından kurulabilir. Kollektif şirketleri, şirketin tüm ortakları yönetme yetkisine sahip bulunmaktadır. Kollektif şirket kurma için hazırlanan sözleşmede; ortakların isim, soy isim, yerleşim yerleri ve vatandaşlıkları, şirketin kollektif olduğu bilgisi, şirketin ticari unvanı ve merkezi, şirketin işletme konusu, her ortağın sermaye olarak taahhüt ettiği para miktarı, sermaye olarak emek konulmuşsa b emeğin niteliği, şirketi temsile yetkisi olan kişilerin bilgileri gibi bilgiler yer almalıdır.

Limited Şirket ile Şahıs Şirketi Arasındaki Farklar
Yeni bir şirket kuracak kişilerin en çok araştırdıkları konu elbette şirket tipleridir. Tüm şirket tipleri arasında en çok ikilimde kalınan şirketler ise limited ve şahıs şirketleridir. Esasen limited şirket ve şahıs şirketi birbirinden farklı mekanizmalara sahiptirler. Bu iki şirket türü arasında seçim yaparken öncelikle imkanlarınızı ve hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. Örneğin; kısa vadeli hedeflerinizi gerçekleştirmek için meşaketli yollardan geçmek istemiyorsanız şahıs şirketini tercih edebilirsiniz. Ancak uzun vadede limited şirket, şahıs şirketine göre çok daha avantajlıdır. Bu iki şirket türü arasındaki en önemli farklardan biri de limited şirketin şahıs şirketine kıyasla çok daha sağlam bir yapıya sahip olmasıdır. Limited şirkette roller her zaman keskin olarak belliyken şahıs şirketlerde yapı, şirket içindeki kişi ya da kişilerin kurduğu sözlü veya yazılı ortaklığın kurallarına göre belirlenir. Kendi işinizi yapmaya başlamak istiyor ancak hangi şirket tipini kurmanız gerektiği konusunda kararsızsanız şunu düşünebilirsiniz: Hemen fikrinizi harekete geçirmek ve faaliyetlere başlamak, tüzel kişilik aşamalarına atlamak için ticari kapasitenizin büyümesini beklemeyi yeğliyorsanız şahıs şirketi kurmayı tercih edebilirsiniz. Eğer ticari faaliyete sermaye ile girerek belli bir ekonomik amaç doğrtultusunda sağlam bir yapıyla şirketinizi ilerletmek istiyorsanız ise tercihinizi limited şirket kurmaktan yana kullanabilirsiniz.
 

Geri
Üst