WHM cPanel Gereksiz Dosyalar Nasıl Silinir | Kogo Society Forum

WHM cPanel Gereksiz Dosyalar Nasıl Silinir

CrypticaL 

Düttürü Dünya..
Yönetici
Üyelik
2 Eylül 2019
Mesajlar
1,015
Cinsiyet
Erkek ♂️
İlişki Durumu
İlişkim Var
Burcu
Kova ♒
Ruh Hali
Üzgün
WHM cPanel Gereksiz Dosyalar Nasıl Silinir

WHM cPanel Gereksiz Dosyalar Nasıl Silinir


Web server yapılarında kullanım amaçları ve data akışına göre gereksiz dosya bütünlükleri oluşabilmektedir. Bu yazımızda WHM cPanel kullanan web server yöneticilerine gereksiz dosyaları nasıl silebileceklerine dahil detay paylaşacağım.

Sunucu gereksiz dosya bütünlüğünün büyük bir yoğunluğu log dosyaları tarafından oluşmaktadır. Disk alanımızda yer açmak ve gereksiz dosyalardan kurtulabilmek adına ilk hedefin log dosyaları olması gerekir.

Özellikle inode ile hosting hizmeti verdiğinizde dosya çokluğu disk ve sunucu genel data havuz limitlerini etkilemeye başlar. Belirli bir zaman dilimi sonrasında kontrol altında tutulmayan log kayıtları sunucu disk alanında ciddi anlamda yer kaplamaya başlayacaktır.

Bir de bu durumu WHM+cPanel kullanan sunucular için düşünürsek modsec ve benzeri eklentilerin ciddi anlamda log havuzları oluşturduğunu görebilirsiniz. Eklenti ve servislerin log tutmasını disable konuma getirmek “evet” bir çözüm. Fakat unutmamalıyız ki belirli bir süreye kadar log dosyaların tutulması yasal sebeplerden dolayı zorunlu olabilir.

Gereksiz ve ciddi anlamda data alanı kaplayan logların temizlenmesi için aşağıda paylaştığım komutları sunucuda çalıştırmak yeterli ve sonuca ulaşmanız için yardımcı olacaktır.

WHM cPanel Gereksiz Dosyalar Nasıl Silinir


1 – Öncelikle hedef dizinleri belirlememiz gerekiyor.

Apache,Home, cPANEL Log path;


cd /usr/local/apache/logs

cd /home

cd /usr/local/cpanel/logs/


2 – Error Log dosya tarama ve Silme ;

find /home/*/public_html -name error_log -type f -ls -exec rm -f {} ;

3 – Dizinin toplam boyutunu öğrenmek için ;

ls -lh | more | head -1

4- Dizinde bulunan dosyaları silmek için ;

find . -type f -print -exec rm {} ;

Not: Her hangi bir işlem yapmadan önce lütfen yedek almayı unutmayınız. Çünkü yaptığınız işlem ne olursa olsun bir sefer enter’a basıldığında geri dönüşü olmayan bir işlem yapacağını unutmamak gerekir sonucu böyle olan bir işlemde yedekler aşırı derecede önem taşımaktadır. 1 Satırlık kod yüzünden saatlerinizi günlerinizi harcayacağını hatırlatmak isterim. Şahsen başıma defalarca geldiği için böyle bir not ekleme gereği duydum ki sonrasında oluşabilecek geri dönüşü olmayan sorunlardan uzak olasınız diye...

Komple sunucu yedeği, MYSQL yediği ve FTP yedeği alarak işlemlerinizi korkusuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Oluşabilecek sorunlardan korkusuz bir şekilde bir kaç dakika içinde kurtulabilirsiniz.
 

Geri
Üst