Güneş Sistemimizde Dünya Dışı Bir Yaşam Olabilir mi? | Kogo Society Forum

Güneş Sistemimizde Dünya Dışı Bir Yaşam Olabilir mi?

Lola 

Yönetici
Üyelik
3 Eylül 2019
Mesajlar
237
Cinsiyet
Kadın ♀️
İlişki Durumu
İlişkim Var
Burcu
Balık ♓
Ruh Hali
Cadı
Güneş Sistemimizde Dünya Dışı Bir Yaşam Olabilir mi?

Güneş sistemimizin derinliklerinde uzay keşfinin yeni bir çağı beliriyor. Europa‘nın kalın buz tabakası altında, Enseladus‘un üzerindeki buhar bacalarında ve Titan‘ın metan göllerinde astrobiyologlar dünya dışı yaşamı arıyorlar. Her biri bir “okyanus gezegeni” olduğu için bu üç uyduya odaklandık. Sıvı durumda bir okyanus ve yaşam oluşumunu destekleyecek sıvıyı içeren bir ekosistem.

Europa

Yaşam Olabilir mi

Jüpiter’in bir uydusu olan Europa muhtemelen en ilgi çekici okyanus gezegeni. Everet Dağı’ndan daha kalın bir buz tabakasının altında 100 kilometre kadar derinlikte bir sıvı okyanus bulunuyor. Astrobiyologlar bu gizli okyanusun yaşam barındırabileceğini düşünüyor. Galileo uzay aracı sayesinde olası tuz oranının Dünya’daki bazı göllerinkine benzer olabileceği çıkarımını yapabiliyoruz. Ancak özelliklerinin çoğu daha fazla keşfedilene kadar bir sır olacak.

Enceladus

Yaşam Olabilir mi

Jüpiter gibi Satürn de aynı zamanda yaşam için aynı şartlara sahip olabilen uydulara sahip. Örneğin, Enceladus Meksika Körfezi’ne sığabilecek kadar küçük bir buz kütlesidir. Europa’ya benzer bir şekilde muhtemelen buzun altında derinlerde bir okyanus var. Ancak Encleladus’ta aynı zamanda sık sık uzaya küçük buz taneleri ve buhar çıkaran gayzerler var. Astrobiyolojistler, bu gayzerlerin alttaki okyanusa bağlı olup olmadıklarını merak ediyorlar. Bu gayzerlerin buharlarının, bu gizli denizden yaşam sağlayan materyal içerip içermediğini test etmek için bir uzay aracı göndermeyi umuyorlar.

Titan

Yaşam Olabilir mi

Su, yaşamı yetiştirmek için en çok bilinen madde olmasına rağmen ille de canlıları destekleyecek tek madde değil. Metan ve diğer birçok organik bileşikleri içeren kalın bir azot atmosferi olan Satürn’ün en geniş uydusu Titan‘ı örnek alın. Bulutları yoğun ve Titan’ın yüzeyine yağıyor, gölleri ve denizleri sıvı metanla dolduruyor. Bu bileşimin istisnai yapısı su kadar yardımcı bir madde olmadığı anlamına geliyor. Ancak aynı zamanda gökyüzünden yağan yüksek miktardaki organik bileşenlerle birlikte bu sıvı metan vücutları muhtemelen farklı yaşam formlarını destekleyebilir.

Peki, bu veya diğer gezegenlerde yaşamın var olduğuna ne işaret ediyor? Eğer oradalarsa astrobiyologlar Dünyadaki bakterilerle karşılaştığında mikroskobik olacağını düşünüyorlar. Bu, uzak bir mesafeden direkt olarak gözlemlenmesini zorlaştırıyor. Bu yüzden astrobiyologlar biyo imza denen ipuçlarını arıyorlar. Bunlar, canlılar tarafından geride bırakılan hücreler, fosiller veya mineral izleri olabilir. Herhangi bir biyo imza bulmak ise birçok nedenden ötürü zorlu olacak. En büyük endişelerden biri uzay araçlarımızı baştan aşağı sterilize ettiğimizden emin olmak. Aksi takdirde Dünyanın kendi bakterileri ile okyanus gezgenlerini kazara kirletebiliriz ki bu da uzaylı yaşamını yok edebilir. Titan, Enceladus ve Europa keşfedebileceğimiz olası birçok okyanus gezegenlerinden sadece üçü. Jüpiter’in uyduları Callisto ve Ganymede, Neptün’ün Triton ve hatta Plüton dahil olmak üzere güneş sistemimizde birçok başka adayları zaten biliyoruz. Eğer kendi küçük güneş sistemimizde yaşamın var olması için bu kadar çok potansiyel varsa evrenin geri kalanı hangi hayal edilemez sırlar içeriyor?
 

Geri
Üst