- Web sitesi
- kogo.com.tr
- İlişki Durumu
- İlişkim Var
- Burcu
- Kova ♒
- Ruh Hali
AlmaLinux Nedir? AlmaLinux Hakkında Bilgiler
Uzun vadeli istikrara odaklanan, sağlam bir üretim sınıfı platform sağlayan, açık kaynaklı, topluluk tarafından sahip olunan ve yönetilen, sonsuza dek özgür bir kurumsal Linux dağıtımıdır. AlmaLinux işletim sistemi Red Hat Enterprise Linux (RHEL)® ile ikili uyumludur.
AlmaLinux OS, CentOS Linux kararlı sürümünün durdurulmasıyla oluşan boşluğu dolduran, açık kaynaklı, topluluk odaklı bir Linux işletim sistemidir. Dağıtımın adı, İspanyolca ve diğer Latin dillerinde "ruh" anlamına gelen "alma" kelimesinden gelir. Linux topluluğuna bir saygı duruşu olarak seçilmiştir.
AlmaLinux'un ilk kararlı sürümü 30 Mart 2021'de yayımlandı ve 1 Mart 2029'a kadar desteklenecek. AlmaLinux, kaynak kodu dağıtımın kendisi gibi herkese açık olarak dağıtılan ve açık kaynaklı lisanslar altında lisanslanan özelleştirilmiş bir derleme sistemi olan AlmaLinux Derleme Sistemi'ni (ALBS) kullanarak herkese açık olarak görüntülenebilen ve yeniden üretilebilen yöntemler kullanılarak derlenmiştir.
Bağımsız, tamamen ücretsiz bir işletim sistemi olan AlmaLinux OS, CloudLinux Inc.'den yıllık 1 milyon dolarlık sponsorluk ve 25'ten fazla diğer sponsordan destek almaktadır. Devam eden geliştirme çabaları topluluk üyeleri tarafından yönetilmektedir.
AlmaLinux OS Vakfı, AlmaLinux OS topluluğunun yararına oluşturulmuş, 501(c)(6) kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.
Güvenlik
HatalarAlmaLinux OS Foundation, kullanıcıların güvenlik sorunları ve düzeltilen hatalar gibi hangi güncellemelerin mevcut olduğunu ve bunların analize dayalı olarak önemlerini belirlemelerine yardımcı olmak için Errata'yı yayınlamaktadır.
OpenSCAP ve OVAL
AlmaLinux OS, OVAL akışlarının yanı sıra AlmaLinux sisteminizin güvenlik uyumluluğunu denetlemek için SCAP ve SCAP Workbench paketleri sağlar.
Yazılım Malzeme Listesi
AlmaLinux OS, derleme sürecini daha güvenli ve izlenebilir kılmak için SBOM'u AlmaLinux Derleme Sistemine entegre etti.
AlmaLinux işletim sistemi bir dizi güvenlik özelliği sunar: Errata, GPG anahtarları, Posta Listeleri, OpenSCAP, OVAL, SBOM ve Güvenli Önyükleme.
Üretime hazır
AlmaLinux OS, kurumsal düzeyde bir sunucu işletim sistemidir ve uzun destek pencereleriyle gelen düzenli sürümleri olan istikrarlı bir Linux dağıtımıdır. AlmaLinux OS'ye her türlü kritik iş yükünü çalıştırmak için güvenebilirsiniz.
Tam destekli, her zaman ücretsiz
AlmaLinux OS Vakfı üyeleri, sponsorları ve ortakları, dağıtımın herhangi bir sınırlama, ücret ve masraftan muaf olmasını sağlamak için yatırımlar ve uzun vadeli destek taahhütleriyle AlmaLinux OS'yi destekliyor.
Geçiş yapmak zahmetsiz
Dağıtımları değiştirmek genellikle masraflı ve zaman alıcıdır, ancak CentOS ve diğer RHEL® türevlerinden AlmaLinux OS'ye geçerken durum böyle değildir.
Yapı Sistemi
AlmaLinux Yapı Sistemi, yaygın olarak "ALBS" olarak kısaltılır, AlmaLinux'un yapı sistemidir . İlk olarak 8.6 sürümünü (Sky Tiger) yayınlamak için kullanıldı ve x86-64 , AArch64 , ppc64 ve S390x mimarileri için yapıları otomatikleştirme yeteneğine sahiptir . ALBS beş bileşenden oluşur: Git Hizmeti, Sürüm Sistemi, İmza Sunucusu, Test Sistemi, Yapı Düğümü. Her bileşen, kendi API'si aracılığıyla kontrol edilmesi amaçlanan "Ana Hizmet" olarak bilinen genel bir bileşen tarafından yönetilir.
AlmaLinux'un kaynak kodu, Red Hat Enterprise Linux'u oluşturan yazılım paketlerinin Git kod depolarından doğrudan kaynaklanır . Mevcut depolardaki değişiklikleri veya yeni depoların eklenmesini izleyen bir "dinleyici" kullanarak AlmaLinux Git Hizmeti, kaynak kodunu kendi genel kullanıma açık Gitea sunucu örneğine çeker. Bu genel sunucunun web arayüzü ayrıca her paket için derleme boru hatlarının bir görünümünü sağlar . Ek olarak, hizmet, depoların doğrudan ALBS'nin geri kalanı tarafından tüketilmesine izin veren bir API sunar.