Kağıt Çeşitleri Nelerdir? En Yaygın Olarak Kullanılan Kağıtlar Hangileridir? | Kogo Society Forum

Kağıt Çeşitleri Nelerdir? En Yaygın Olarak Kullanılan Kağıtlar Hangileridir?

CrypticaL 

Düttürü Dünya..
Yönetici
Üyelik
2 Eylül 2019
Mesajlar
1,015
Cinsiyet
Erkek ♂️
İlişki Durumu
İlişkim Var
Burcu
Kova ♒
Ruh Hali
Üzgün

Kağıt Çeşitleri Nelerdir? En Yaygın Olarak Kullanılan Kağıtlar Hangileridir?

Kağıt Çeşitleri Nelerdir? En Yaygın Olarak Kullanılan Kağıtlar Hangileridir?


İşte basım sektöründe yaygın olarak kullanılan kağıt türleri ve özellikleri:

Basım ihtiyacınızın çeşidine göre farklı kağıt türleri tercih etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

1.Hamur Kağıt:
Genellikle antetli kağıt, kitap, broşür gibi çalışmaların baskısında kullanılır. Bileşimindeki selüloz miktarı çok, odun miktarı azdır. Yaygın olarak gazete, dergi, kitap ve ofis belgeleri gibi materyallerin üretiminde kullanılan bir tür kağıttır. Hafif, ince ve düşük maliyetli bir kağıt türüdür. Genellikle yazdırma ve basım amacıyla kullanılır. Bu kağıtların 55, 60, 70, 75, 80, 90, 100, 110 ve 120 g/m2’lik gramajlarda üretilir.

2. Hamur Kağıt: Kitap ve benzeri işlerin baskısında tercih edilir. Rengi tam beyaz olmayan bu kağıtlarla kaliteli baskı yapmak mümkün değildir. Bileşimindeki selüloz ve odun miktarı neredeyse eşit derecedir.

3. Hamur Kağıt: Bileşimindeki odun miktarı selüloz miktarından fazladır. Saman kağıdı olarak bilinen 3. Hamur kağıtlar düşük fiyatlıdır ancak kaliteli baskı yapılmadığından tercih edilmez. Bu kağıt türünün 54 ve 60 g/m2’lik gramajları vardır.

Kuşe Kağıt: Mat ve parlak olmak üzere iki çeşidi bulunan kuşe kağıt genellikle broşür basımında tercih edilir. Yüzeyi tam beyaz olan kuşe kağıtlar özellikle renkli resimlerin baskısında en iyi sonucu verir. Bu kağıt 80, 90, 115, 135, 170, 200, 250, 300 ve 350 g/m2’lik gramajlarda üretilir.

Bristol (Amerikan Bristol): Bir yüzeyi işlenmiş, parlak ve tam beyaz; diğer yüzeyi mat ve pürüzlü olan kaliteli bir kartondur. Genellikle kitap, defter, broşür kapaklarında kullanılan bu karton türünün arka yüzü renkli baskı için uygun değildir. Ayrıca bu kağıtlar, iki yüzü de farklı olduğu için revolta (çevirmeli) baskıya da elverişli değildir. Bu kağıt 180, 200, 225, 250, 300, 330, 350 ve 450 g/m2’lik gramajlarda üretilir.

Aydınger: Şeffaf buzlu cam görüntüsünde olan aydınger, davetiye gibi tasarımla farklılık yaratılmak istenen çalışmalarda kullanılır. Aydınger, tamamen beyazlatılmış kimyasal selülozdan üretilir.

Otokopi Kağıdı: Kendinden karbonlu olan otokopi kağıdı fatura, makbuz, irsaliye, sipariş fişi gibi çok nüshalı işlerde tercih ediliyor.

Kraft: Geri dönüştürülmüş kağıtlardan elde edilir. Kalın, pürüzlü ve selüloz renklidir.Genellikle davetiye, kartvizit ve ambalajda tercih edilir.

Krome Karton: Bir yüzeyi düzgünleştirilmiş ve beyazlatılmış, diğer yüzeyi mattır. Bu kağıt türü genellikle ambalaj sektöründe kullanılır.

Pelür: Genellikle ambalaj sektöründe kırılacak objeleri korumak için kullanılır. Son derece hafif ve ince, transparan bir kağıttır.

Kağıt Gramajları Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.
 

Geri
Üst